recept 3, adem pauze in de serie 10 recepten om een burnout te voorkomen

Je adem:

brengt je terug naar dit moment - het hier & nu;

is er altijd, als anker en veilige plek, waar je ook bent;

kan je helpen contact te maken met je gevoel.

 

Deze drie minuten adempauze is een oefening die je op diverse momenten van de dag kunt inlassen. De oefening helpt om bij jezelf te komen.

Jouw pauze moment

Je kunt deze oefening bijvoorbeeld in de lunchpauze doen of achter je computer, op je bureaustoel, op het toilet, staand voor het raam, in de stilteruimte. Zoek een plek waar jij je prettig voelt en even ongestoord met jezelf kan zijn. Je kunt de oefening drie keer per dag op een vast moment doen of al voorbereiding op een spannende taak, een vergadering of een moeilijk gesprek.

De oefening bestaat uit drie delen:

1e minuut: bewust zijn, mindful nu

Nodig jezelf uit om hier en nu dit moment te ervaren. Je zit of staat en je stelt jezelf dan de volgende vraag: Wat ervaar ik op dit moment: … in gedachten? … in gevoelens? … in mijn lichaam?

Bekijk op vriendelijke, nieuwsgierige wijze de ervaringen die opkomen. Je hoeft er niets aan te veranderen

2e minuut: tot jezelf komen

Begeleid je aandacht naar de adembeweging. Voel waar de adem het meest opvalt: in je buik, je borst, je rug? Voel elke inademing en elke uitademing, zoals deze elkaar opvolgen.

De ademhaling kan je helpen af te stemmen op dit moment.

3e minuut: verruimen

Breng dan de laatste minuut je aandacht naar het lichaam. Naar de pure fysieke gewaarwordingen. En breidt de ademhaling uit zodat je het lichaam als geheel voelt. Je bent je bewust van ‘ja, hier ben ik’. En dan kies je om verder te gaan met dat wat nu voor jou van belang is.

Weet

Als je stopt met steeds te proberen aangename gevoelens te forceren, dan kunnen ze uit zichzelf opkomen.

Als je stopt met je steeds tegen onaangename gevoelens te verzetten, dan zul je merken dat ze uit zichzelf kunnen verdwijnen.

Als je stopt met iets te laten gebeuren, dan kan er een hele wereld van nieuwe onverwachte ervaringen voor je open gaan.

Maaike de Haan (18 Posts)

Maaike De Haan Hoogopgeleide Werkende Moeder met het Brein als specialisme - Licentiehouder van Breinvoorkeuren, Auteur Werkboek “Gebruik je Brein’ , Auteur LeefRegelSpel, Geregistreerd en gecertificeerd arbeidsdeskundige, Master coach, Ouder & kind coach, Mindfulkidstrainer, Gecertificeerd Mindful Analyst, Eigenaar van De Haan Coaching, Eigenaar www.werkengezininbalans.nl